Waarom zou ik moeten stralen? Schitteren? Wat een grote woorden, laat mij gewoon mijzelf zijn, niet opscheppen over mijzelf. En zeker niet zulke grote woorden als stralen, schitteren, “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. 

Lang waren dit ook mijn gedachten, maar nu moet ik denken aan wat mijzelf zo echt bewust heeft gemaakt, wat dit schitteren eigenlijk inhoud. Een moment waarop ik echt zo bewust werd ‘ik als mens, ik ben van God, ik ben Zijn Schepsel’.

Dit heb ik altijd geweten, maar tegelijk ook zoveel kleindenkende gedachten over mijzelf normaal gevonden.  Tot ik op een moment door mijn kinderen heel bewust ben geworden wat ‘schepsel zijn’ inhoud. Als mijn kind uit school komt met een mooie tekening of een knutselwerkje. En ik geef dit aandacht, bewonder het, en geef het een mooi plekje in huis, laat de tekening/ knutselwerk als het ware stralen, dan gaat het niet om dat ‘maaksel’, maar om de ‘maker’. Juist door het laten ‘schitteren’ van de tekening, zie ik een blij en trots kind.

Bedenk eens wat het voor het kind ‘de maker’ betekend als ik zijn/haar ‘schepping/maaksel’ gelijk weg zou frommelen of er allerlei negatieve dingen over zou gaan zeggen…

En wat doen wij? Met onszelf? Hoe praat jij over jezelf? Welke gedachten heb jij over jezelf? Frommel jij jezelf als het ware op?

Dit besef geeft mij steeds meer de overtuiging, dat wij juist mogen ‘zijn’, niet onszelf op frommelen, maar laten zien wat God in ons heeft gelegd, wellicht kun je dat als ‘stralen’ omschrijven? ZIJN tot eer van onze Maker.

Joh. 15:8 vind ik ook erg bemoedigend: ‘Het is de glorie van Mijn Vader als je veel vrucht draagt en je zo Mijn leerlingen toont’ zegt de Here Jezus.

Tot Gods glorie mag ons leven zijn. Hoe meer jij echt jezelf kunt zijn, hoe meer je mag stralen en schitteren, zonder jezelf kleiner te maken of af te kraken met negatieve woorden of gedachten over jezelf, dus niet jezelf als kunstwerk van De Schepper als het ware op te frommelen. Kijk maar eens hoe prachtig en kunstzinnig God jou heeft gemaakt, met al jouw gaven en talenten. Zo mooi, zo bijzonder, zoals jij is er geen één, jij bent uniek. Ontdek het maar, kijk erna, geniet ervan, voor jezelf en de mensen om je heen. Jij mag groeien en bloeien als een prachtige bloem en stralen en schitteren als een kostbaar diamant.

Waardevol en kostbaar in Gods ogen, Hij heeft jou zelf bedacht, gewild, gemaakt.